Geplaatst op

Hoe maak je je badkamer zero-waste?

Een duurzame badkamer in 3 stappen: minder plastic afval door natuurlijke verzorgingsproducten te gebruiken

In onze badkamers stapelen plastic flessen en verpakkingen zich vaak op, van shampoo tot douchegel en bussen scheerschuim. Maar hoe maak je je badkamer zero-waste? Gelukkig is het vrij eenvoudig om je badkamer plasticvrij te maken. In deze blog geef ik je een paar praktische stappen waarmee je in korte tijd een plasticvrije badkamer kunt realiseren.

Mijn persoonlijke reis naar een duurzame badkamer en plasticvrij leven

Tien jaar geleden begon mijn eigen zoektocht naar een duurzamer leven. Het was overweldigend. Ik had het gevoel alsof ik nooit duurzaam genoeg kon zijn en altijd werd gecorrigeerd door zelfbenoemde duurzaamheidsgoeroes. Ik besloot het anders te doen. Mijn aanpak? Kleinschalig, ruimte voor ruimte en stap voor stap. De badkamer was mijn eerste project. Al die plastic flessen en de waslijsten van chemische ingrediënten in mijn verzorgingsproducten – daar moest verandering in komen.

Toen ik begon waren duurzame alternatieven als zeepblokken of shampoo bars nog zeldzaam, laat staan populair. Duurzaamheid had echt nog een “geitenwollensokken” imago. Het aanbod was teleurstellend, wat me inspireerde om zelf mijn verzorgingsproducten te maken. Dit bleek een leerzame reis: ik verdiepte me in de werking van natuurlijke ingrediënten, experimenteerde met formules en ontdekte hoe eenvoudig én effectief zelfgemaakte huidverzorgingsproducten kunnen zijn. Uiteindelijk werkte ik zelfs een tijdje als assistent van een cosmetisch chemicus, wat mijn kennis enorm heeft verdiept. Het resultaat? In plaats van elke twee weken een nieuwe fles douchegel, doe ik nu maanden met een blok zeep.  Inmiddels ben ik al tien jaar zeepmaker en heb ik niet alleen mijn eigen routines verduurzaamd, maar ook anderen geholpen hun badkamer een stuk groener te maken.

Hoe maak je je badkamer zero-waste? Handgemaakte blokken zeep en natuurlijke shampoo bars

De eerste stap naar een duurzame badkamer: zeg vaarwel tegen plastic flessen.

Hoe maak je je badkamer zero-waste zonder veel moeite? De makkelijkste manier om je badkamer duurzamer te maken is om voor minder plastic afval te zorgen. Dat kan al heel simpel: vervang die fles douchegel door een blok zeep. Voor mij is het belangrijk dat duurzaamheid leuk is. Dat “geitenwollensokken” imago wat ik eerder benoemde mag nooit meer geassocieerd worden met duurzaamheid. Daarom maak ik blokken zeep die niet alleen goed zijn voor het milieu, maar ook een feest zijn voor je zintuigen. Prachtige kleuren en unieke geurcombinaties zorgen dat mijn zepen altijd opvallen bij bezoekers wanneer ik op een markt sta.

Bezoekers aan mijn kraam op de markt zeggen vaak dat mijn zeep “zonde is om te gebruiken.” Deze opmerking krijg ik zo vaak dat ik ze maar heb ingelijst en op mijn marktkraam heb gezet. Mijn antwoord is altijd dat het juist zonde is om mijn blokken zeep niet te gebruiken. Zonde voor het milieu, omdat je met een blok zeep plastic bespaart. Maar ook zonde voor je huid, want mijn zeep is mild, voedend en een genot om te gebruiken. Een blok zeep is niet alleen fijner, maar ook één van de meest duurzame keuzes die je kunt maken voor je badkamer. In plaats van meerdere flessen shampoo en douchegel in de maand, kun je maanden doen met één blok zeep of shampoo bar.

Plasticvrije verzorgingsproducten: vervang shampoo en conditioner door bars

Een andere stap in hoe je je badkamer zero-waste kunt maken is het vervangen van je shampoo en conditioner in plastic flessen door duurzame shampoo- en conditioner bars. Omdat deze bars geen plastic verpakkingen nodig hebben zijn ze veel beter voor het milieu. Doordat ze vaak natuurlijke ingrediënten bevatten zijn ze ook beter voor je haar en hoofdhuid. Daarnaast gaan shampoo bars en solid conditioners ook veel langer mee dan vloeibare alternatieven én hebben ze een lagere ecologische voetafdruk. Een blokje shampoo of conditioner is namelijk meer geconcentreerd dan hun vloeibare variant en weegt minder.

Veel klanten vertellen me dat hun blok shampoo of conditioner verrassend lang meegaat. Vooral mijn solid conditioner is een echte winnaar: met één blokje doe je al snel een half jaar tot een jaar. Dat scheelt een enorme hoeveelheid plastic flessen! Een groot voordeel van deze bars is dat je er maar heel weinig van nodig hebt. Wist je dat je bij vloeibare shampoo en conditioner vaak teveel gebruikt? Hoewel je eigenlijk minder dan een  theelepel nodig hebt, knijp je toch automatisch teveel uit de fles. Het gevolg is dat je haar wordt verzwaard en er onnodig veel chemicaliën in het milieu terecht komen. Ook ben je vaak langer bezig met het uitspoelen van al deze producten waardoor je meer water verspild. Met een blok gebruik je precies wat je nodig hebt, zonder verspilling.

Wasbare wattenschijfjes: een duurzame vervanging voor wegwerp watjes

Een andere stap in hoe je je badkamer zero-waste kunt maken is het minimaliseren van wegwerpproducten. Een simpele en effectieve manier om je badkamer duurzamer en plasticvrij te maken is door over te stappen op wasbare wattenschijfjes. In mijn webshop vind je een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele wegwerp watjes. Ze zijn handgemaakt van 100% katoen. Deze zachte watjes zijn herbruikbaar en voelen prettig aan je huid. Ze zijn perfect voor het verwijderen van make-up of het aanbrengen van toner.

Wasbare wattenschijfjes besparen niet alleen enorm veel afval, ze zijn ook beter voor je portemonnee. Je gooit ze niet weg na eenmalig gebruik, maar wast ze eenvoudig mee met je handdoeken of ander wasgoed. Zo kun je ze keer op keer gebruiken. Door te kiezen voor wasbare wattenschijfjes zet je een belangrijke stap richting een plasticvrije badkamer en een duurzame levensstijl.

Hoe maak je je badkamer zero-waste? Kies voor duurzame alternatieven zoals natuurlijke zeep en natuurlijke shampoo bars

Hoe maak je je badkamer zero-waste?

Toen ik zelf begon met het verduurzamen van mijn badkamer was het soms overweldigend om te bedenken waar ik moest beginnen. Maar na jaren van proberen en experimenteren heb ik ontdekt dat het vooral draait om kleine stappen en bewuste keuzes. Je hoeft niet alles in één keer perfect te doen. Vervang bijvoorbeeld die plastic fles vloeibare douchegel eens door een blok zeep. Ook plastic flessen shampoo en conditioner kun je vervangen met blokken. Dat zorgt al voor veel minder plastic flessen die bij het afval belanden. Ook kun je kiezen voor wasbare wattenschijfjes in plaats van wegwerpoplossingen.

Ik hoop dat de tips voor duurzaam leven die ik je heb gegeven je inspireren om meer stappen te zetten op het gebied van duurzaamheid. Voor veel producten zijn er inmiddels duurzame alternatieven. Zo zijn er scheermesjes waarbij je alleen maar het mesje hoeft te vervangen en er geen plastic afval is. Badolie kun je ook gemakkelijk vervangen door een lekkere bruisbal bijvoorbeeld.

Klaar om de eerste stap te zetten? Duik lekker in mijn groene wereld van handgemaakte zero waste huidverzorging en zero waste haarverzorging. Ontdek de meest bijzondere geuren en vind het product wat het beste bij jou en je behoeftes past.