Onze impact op het milieu

Graag vertel ik je wat meer over hoe ik mijn duurzame zeep en andere producten zo milieuvriendelijk produceer en verpak.

forest fragrances - duurzame zeep - natuurlijke zeep uit groningen

Hoe we bestellingen verzenden

Bij Forest Fragrances hergebruiken we al het verzendmateriaal en alle doosjes die bij ons binnen komen. Regelmatig krijgen we van vrienden en familie doosjes die wij ook weer opnieuw gebruiken. We hergebruiken al het bubbeltjes plastic, alle verpakkingspindas en al het papier.

Wij sturen geen factuur en / of pakbon mee met bestellingen. De factuur wordt naar je gemaild en kun je ook altijd terug vinden in je klanten account.

Wanneer je bij ons besteld ontvang je altijd een leuke goodie, ook hier zit een duurzame gedachte achter. We schaven altijd de randjes van onze duurzame zeep, zodat ze wat fijner in de hand liggen vanaf het eerste gebruik. Maar het is zonde om deze schaafsels weg te gooien. We doen ze daarom in een stoffen zakje. Dit zakje met zeepschaafsels kun je gebruiken als geurzakje in je kast, koffer of auto. Maar je kunt het ook gebruiken om jezelf mee te scrubben. Zakje leeg? Gebruik het dan voor de laatste stukjes natuurlijke zeep die zo lastig vast te houden zijn. Soms kun je ook een mini zeepje in je bestelling vinden. Dit zijn kleinere stukjes zeep die we af hebben moeten snijden om zo gelijke stukken zeep te krijgen. Deze mini zeepjes geven je de kans om nieuwe geuren te ontdekken.

Hoe we de producten verpakken

We proberen zo weinig mogelijk plastic te gebruiken voor onze verpakkingen. Onze zepen, shampoo bars en solid conditioners zijn verpakt in doosjes gemaakt van landbouwafval. Voor andere producten maken we gebruik van gerecycled, ongebleekt papier of karton. In de uitzonderlijke gevallen waar papier, glas of blik geen optie is kiezen wij voor 100% gerecycled PET plastic wat zelf ook gemakkelijk gerecyled kan worden.

Hoe wij inkopen

We kopen onze  ingrediënten in bulk in. Dit betekent dat we sheaboter bijvoorbeed per 25 kilo binnen krijgen. Dit is verpakt in een kartonnen doos, zonder plastic. Wanneer we een kilootje bestellen zit dit altijd in een plastic zak of pot. Hetzelfde geldt voor veel van onze andere grondstoffen. Door groot in te kopen besparen we veel op verpakkingsmateriaal.

Onze ingrediënten

We beseffen dat onze grondstoffen stuk voor stuk hun impact hebben op het milieu. We kiezen daarom zoveel mogelijk voor biologische en duurzaam verkregen ingrediënten. Onze palmolie is RSPO gecertificeerd en afkomstig van plantages die geen afbreuk doen aan de leefomgeving en -kwaliteit van de inheemse bevolking en dieren. Daarnaast bieden wij ook veel producten aan zonder palmolie. Helemaal boycotten willen we palmolie niet. We kopen nu van duurzame plantages waarvan de boeren een eerlijke prijs krijgen. Wat zouden zij gaan doen wanneer ze niet meer zoveel kunnen verdienen? Grote kans dat ze illegale praktijken gaan ondernemen. We steunen graag groene, duurzame initiatieven, dus ook duurzame palmolie.

Ook werken we graag met lokale ingrediënten. Zo maken we veel gebruik van koolzaadolie en hennepzaadolie wat geteeld wordt in Groningen, andere delen van het land en in Duitsland. We gebruiken koolzaadwas in onze geurkaarsen en waxmelts.

We gebruiken zo weinig mogelijk dierlijke producten. Onze lipbalm bevat bijenwas, maar wel van blije bijtjes. Ook de honing in onze honing zeep is afkomstig van een blije groep. We werken graag samen met lokale imkers en verwerken hun honing in onze duurzame zeep. Ook bieden we een vegan optie aan van onze lipbalm.

Wat bijzonder is aan onze sheaboter is dat het geproduceerd wordt in samenwerking met The Savanna Fruits Company. De sheaboter die wij gebruiken voorziet vrouwen in arme gebieden in Ghana van een inkomen. Vrouwen verzamelen de sheanoten en maken hiervan sheaboter. Betrokkenheid van ontwikkelingspartners zoals SNV, Technoserve en Root Capital zorgen ervoor dat het bedrijfsmodel op een maatschappelijk verantwoorde, transparante en vooraf overeengekomen manier wordt uitgevoerd.

 

Help ons een handje

Je kunt ons helpen bij onze missie om een positieve impact op het milieu te hebben. Uiteraard doe je dit al door bij ons te shoppen en zo geen plastic flessen douchegel en shampoo te gebruiken. Maar je kunt nog een stapje verder gaan. Recycle bijvoorbeeld de verpakkingen van onze producten op de juiste manier. Mocht je in de buurt wonen, dan kun je een afspraak maken om verzendoosjes en verzendmateriaal bij ons (terug) te brengen. Dit mag uiteraard ook op een markt, check de agenda om te zien waar we staan! De glazen potjes waar onze kaarsen in zitten kunnen ook bij ons terug gebracht worden. Hetzelfde geldt voor de doosjes van onze zepen, shampoos en conditioners. Die kunnen we prima nog een keer gebruiken voor hetzelfde product. Je ontvangt dan van ons een kortingscode voor je volgende bestelling.