Veelgestelde vragen

Haarzeep

♥ Waarom raden jullie de haarzeep af voor mensen die geblondeerd haar hebben?
Haar wat gebleekt en geblondeerd is, is vaak droog, beschadigd, en breekbaar. We hebben het hier niet over enkele highlights, maar over haar dat volledig gebleekt en geblondeerd is met aggressieve chemische middelen. Ook hebben we het hier over haar dat langer is dan de schouders. Onze haarzepen zijn gemaakt op basis van zeep en verwijderen echt alle vettigheid uit je haar. Droog en beschadigd haar heeft juist een beetje vettigheid nodig en kan verder beschadigd raken en afbreken door onze natuurlijke haarzepen te gebruiken. Dit ligt niet enkel aan onze haarzepen, je zult dit ervaren bij alle natuurlijke haarzepen die op basis van zeep zijn gemaakt.

♥ Zal mijn haar door een ontgiftingsperiode gaan?
Over het algemeen wel, zeker wanneer je altijd synthetische shampoo en stylingproducten hebt gebruikt. Tijdens de ontgiftingsperiode zal je haar droog en stug aanvoelen en slap zijn. Veel mensen geven tevens aan dat hun haar erg vet blijft. Het kan ook voorkomen dat je je haar niet goed kunt kammen. In zulke gevallen raad ik aan om conditioner in de punten te gebruiken, een beetje kokosolie of sheaboter kan ook. Je wilt je haar tenslotte niet beschadigen. De ontgiftingsperiode kan twee weken tot twee maanden duren. Je haar zal uiteindelijk weer aanvoelen als normaal, meer volume hebben, en zachter zijn.

♥ Mijn haar reageert echt niet goed op de haarzeep, wat nu?
De meest voorkomende opmerking die wij krijgen over onze haarzepen is dat er residu of vettigheid in het haar achterblijft. Dit residu lijkt op roos. We raden je aan om je haar echt goed te spoelen, zeker een minuut. Gebruik ook een spoeling van appelazijn. Hard water zorgt er voor dat ze zeep moeilijker uit je haar te verwijderen is. Ik heb een tijdje in Schotland gewoond en merkte echt dat mijn haar anders reageerde op de haarzeep. Dit kwam omdat het water in Schotland een andere samenstelling heeft dan in Nederland. Maar ook binnen Nederland en Belgie. verschilt de hardheid van het water enorm. Als je het gevoel hebt dat je haar maar niet kan wennen aan onze haarzepen dan ligt dit hoogstwaarschijnlijk aan de hardheid van je water. Een spoeling van appelazijn (of citroenzuur) kan helpen. Vind je de haarzeep echt niet fijn? Dan kun je deze ook voor je lichaam gebruiken. Zo gaan we verspilling tegen.

♥ Is de haarzeep geschikt voor elk haartype?
Elk haartype is anders, en iedereen heeft zijn eigen favoriete shampoo. We raden de haarzeep af wanneer je erg lang en chemisch gebleekt haar hebt. Ook raden we de haarzeep af wanneer je je haar in felle (onnatuurlijke) kleuren hebt geverfd omdat de kleur sneller kan vervagen door gebruik van natuurlijke haarzeep. Verder is de haarzeep geschikt voor elk haartype en raden we je aan om het gewoon eens te proberen. Mocht je na een tijd vinden dat de haarzeep niks voor je is, dan kun je het altijd nog als zeep voor je lichaam gebruiken.

Waarom is jullie haarzeep anders dan die van Lush?
Onze haarzepen zijn gemaakt op basis van zeep, die van Lush zijn dit niet. Hun shampoo bars worden ook wel detergenten genoemd en zijn gemaakt op basis van sulfaten. Een voorbeeld hiervan zijn samengeperste SLS, SLeS, SLSA, SCI korrels. Dit zijn zogenaamde sulfaten en ze zijn absoluut overbodig vinden wij. Een shampoo bar met dit soort ingredienten (natrium lauryl sulfaat, natrium laureth sulfaat, sodium lauryl sulfaat etc.) worden ook wel detergenten genoemd (net zoals afwasmiddel) en het hoofdbestanddeel is een sulfaat wat in feite een goedkoop vulmiddel is en zorgt voor veel schuim. We merken dat veel van jullie het fijn vinden wanneer een product zorgt voor veel schuim. Maar schuim zorgt er niet voor dat je schoon wordt, dat is gewoon weer het zoveelste marketingtrucje waar het milieu de dupe van is geworden. Sulfaten zijn namelijk helemaal niet natuurlijk. Bij Forest Fragrances maken wij er dus ook absoluut geen gebruik van. Dit is tevens de reden waarom onze haarzepen anders aanvoelen tijdens gebruik dan solid shampoos van bekende merken. Geef ons product een kans, het milieu zal je dankbaar zijn.

♥ Moet ik een spoeling van appelazijn gebruiken na het wassen met jullie haarzeep?
Dit is afhankelijk van meerdere factoren: de hardheid van je water, de lengte van je haar, je haartype, of je nog veel synthetische stylingproducten gebruikt etc. Hard water zorgt er voor dat de zeep minder goed uit je haar kan spoelen, dan is een spoeling van appelazijn een echte uitkomst! Ook mensen met lang haar of haar dat snel klit hebben baat bij een spoeling van appelazijn. Onze klanten met korter haar hebben zo’n spoeling vaak niet nodig. Elk haar is anders, dus experimenteer lekker en ontdek wat het beste bij jouw haartype past. Een spoeling van appelazijn maak je als volgt: 2 eetlepels appelazijn op 300 ml (warm) water. Spoel hiermee je haar na het wassen met de haarzeep.

Zeep

♥ Maken jullie de zeep met gietzeep?
Nee! Absoluut niet. Gietzeep (ook wel glycerine zeep of transparante zeep genoemd) bevat veel te veel onnatuurlijke stoffen zoals sulfaten, parabenen en conserveermiddelen. Wij maken onze zepen enkel met plantaardige ingredienten zoals olijfolie, kokosolie, en sheaboter. Onze zeep is niet te vergelijken met een syntehtisch product zoals gietzeep. Wij maken onze zepen helemaal “from scratch” en dit is een proces wat zes weken duurt. Wij weten precies wat er in zit en waarom en kiezen bewust niet voor een synthetisch product wat machinaal en op grote schaal gemaakt wordt in fabrieken waarmee je dan vervolgens zelf zeepjes kunt maken. Dit past niet binnen onze filosofie. Wij willen zorg dragen voor het milieu, het dierenwelzijn en willen enkel de beste, natuurlijke ingredienten in onze producten.

♥ Waarom staan de ingredienten niet op een normale manier vermeld op het label? 
Met ‘normaal’ bedoel je waarschijnlijk dat olijfolie daadwerkelijk als (verzeepte) olijfolie vermeld wordt. Cosmetische producten moeten hun ingredienten altijd in INCI vermelden. INCI staat voor de internationale naamgeving voor cosmetische ingredienten. In het geval van verzeepte olijfolie is de naam Sodium Olivate. Ook zijn wij verplicht alle allergenen uit de etherische olie of geur olie te vermelden. Deze zijn met een * (sterretje) aangegeven op het label. De gebruikte kleurstoffen worden vermeld met een CI nummer. In het geval van klei zul je vaak montmorillonite of kaolin op het label zien staan.

♥ Is jullie zeep veilig?
Uiteraard! Onze zepen zijn in laboratoria dierproefvrij getest op veiligheid. Wij beschikken over veiligheidsrapporten voor al onze producten. Zonder deze rapporten mogen cosmetische producten namelijk niet verkocht worden. Helaas zijn er veel bedrijfjes die hun producten aanbieden zonder deze rapporten. Wij zijn er trots op dat we ons aan de wet houden en jullie een veilig, natuurproduct aan kunnen bieden. Twijfel je aan onze oprechtheid? We sturen je met alle liefde onze veiligheidsrapporten toe, uiteraard wel enkel het deel waarin onze fijne recepten niet vermeld staan.

♥ Hoe lang is jullie zeep houdbaar?
Natuurlijke en plantaardige zepen zijn in theorie tot in het oneindige houdbaar. Onze zepen zijn net zoals goede wijn of kaas, hoe langer ze hebben kunnen rusten hoe fijner ze zijn voor je huid. Maar omdat wij altijd meer olien gebruiken dan noodzakelijk, is er altijd een deel olie wat niet helemaal verzeept. Hierop baseren wij (nou ja, onze cosmetisch chemicus eigenlijk) de houdbaarheid van onze zeep. Onze zepen zijn na openen 6 tot 12 maanden houdbaar. Zie je echter gele of oranje stippen verschijnen op je zeep die zacht aanvoelen en een beetje gek ruiken? Dat zijn de onverzeepte olien die niet meer goed zijn. Zie je gele of oranje stippen die geen gekke geur hebben? Dan kun je de zeep gerust gebruiken, maar zorg wel dat deze redelijk snel opgaat.

Algemene Vragen

♥ Geven jullie ook workshops / rondleidingen?

Nee.

♥ Willen jullie gratis producten geven voor een samenwerking in ruil voor reclame voor jullie?

Nee.

♥ Kunnen jullie me helpen met het op de markt brengen van mijn eigen cosmetica producten?

Nee, hiervoor hebben we geen tijd. Er zijn genoeg adviesbureaus die hierin gespecialiseerd zijn: https://www.ncv-cosmetica.nl/wetgeving/adviesbureaus/
Een goed punt om te starten met het verzamelen van informatie is de website van NCV Cosmetica.

♥ Waarom hebben jullie geen keurmerk?

Een keurmerk is voor de kleine, zelfstandige ondernemer niet te betalen. Dit geld stoppen we liever in de ontwikkeling van nieuwe, duurzame producten. We labellen onze producten volgens de EU cosmetica wet zodat je precies kunt zien water in onze producten zit.

♥ Hoe maak je zeep?

We gaan natuurlijk onze recepten niet aan de grote boom hangen. Het maken van zeep is een ontzettend leuk en leerzaam proces. Onderwijs jezelf in alle eigenschappen van de ingredienten die je wilt gebruiken, ervaar hoe verschillende formuleringen aanvoelen aan je huid. Enjoy the creative proces! Succes.