Productveiligheid: CPSR, CLP en GPSR uitgelegd
Productveiligheid staat bij mij voorop. Of het nu gaat om de zeep, kaarsen of waxmelts die ik met de hand maak, elk product voldoet aan de strenge eisen van de wetgeving. Veiligheid van handgemaakte cosmetica is van groot belang. In dit artikel leg ik uit welke regels er zijn en hoe deze ervoor zorgen dat mijn producten niet alleen mooi, maar ook veilig zijn om te gebruiken.
CPSR: Veiligheid voor cosmetische producten
Wat maakt een product “cosmetisch”?
Alles wat bedoeld is om in contact te komen met je huid, zoals zeep, shampoo en conditioner, valt onder de cosmetica wetgeving. Ook de producten die ik maak en verkoop vallen hier onder. Deze moeten voldoen aan de CPSR (Cosmetic Product Safety Regulation). Dit betekent dat elk product dat je bij mij koopt grondig dierproefvrij getest en gedocumenteerd is, zodat je zeker weet dat het veilig is.
Mijn aanpak voor cosmetica-veiligheid
Voor elk product dat ik maak, is er een cosmetica veiligheidsrapport opgesteld door een cosmetisch chemicus. Dit rapport bevat:
- Een overzicht van de ingrediënten.
- Gebruiksaanwijzing
- Eventuele risico’s en extra etiketteringsvereisten.
Daarnaast houd ik een Product Information File (PIF) bij waarin ik technische documenten, batchlogs en mijn werkwijze volgens de Good Manufacturing Process (GMP) opsla. Elk product dat je bij mij koopt, is bovendien aangemeld bij het Cosmetic Product Notification Portal (CPNP). Zo weet je dat het product niet alleen goed is, maar ook voldoet aan de strengste veiligheidsvoorschriften.
Etikettering: wat je moet weten
Op het etiket vind je onder andere:
- Een lijst van ingrediënten in INCI-namen.
- Vermelding van allergenen.
- Instructies voor gebruik en eventuele risico’s.
- Het batchnummer, zodat ik precies kan nagaan welke grondstoffen voor jouw product zijn gebruikt.
CLP: Veiligheid voor kaarsen en waxmelts
Kaarsen en waxmelts vallen onder de strikte CLP-wetgeving (Classification, Labelling and Packaging). Dit houdt in dat elk product dat ik maak veilig te gebruiken is en voldoet aan de verplichte informatie-eisen.
Hoe zorg ik voor veilige kaarsen en waxmelts?
Op de etiketten van mijn kaarsen en waxmelts vind je onder andere:
- De productnaam en geur.
- Een UFI-code (Unique Formula Identifier), waarmee de samenstelling snel kan worden opgespoord in geval van nood
- Vermelding van allergenen en eventuele gevarenpictogrammen
Achter de schermen bewaar ik alle technische informatie van de geurstoffen en andere ingrediënten die ik gebruik. Als ik zelf een mengsel heb gemaakt, zorg ik ervoor dat de benodigde documentatie aanwezig is. Daarnaast meld ik elk product bij het vergiftigingencentrum (PCN-melding), zodat er snel gehandeld kan worden als dat nodig is.
Omdat de CLP-regels soms complex kunnen zijn, werk ik samen met experts om alles tot in de puntjes te regelen. Zo weet je zeker dat je een veilig product in handen hebt.
GPSR: Algemene veiligheid voor overige producten
Niet alle producten in mijn webshop zijn cosmetica of kaarsen. Denk aan zeepzakjes, zeepschaaltjes en blikjes voor shampoo bars. Deze vallen onder de nieuwe GPSR (General Product Safety Regulation), die sinds december 2024 geldt.
Wat betekent dit voor mijn klanten?
Voor deze producten werk ik samen met betrouwbare leveranciers. Als importeur controleer ik of alles voldoet aan de GPSR-eisen. Daarnaast zorg ik dat alle informatie over de producten correct is en duidelijk wordt gecommuniceerd. Ik beschik over kopieën van technische documentatie van mijn leveranciers, zodat jij erop kunt vertrouwen dat ook deze producten veilig zijn.
Mijn belofte aan jou
Als zeepmaker en voormalig cosmetica veiligheidsconsulent ken ik het belang van de veiligheid van handgemaakte cosmetica. Elk product in mijn webshop is niet alleen met liefde gemaakt, maar ook volledig (dierproefvrij) getest en voldoet aan de wetgeving. Van CPSR-rapporten tot CLP-labels en GPSR-controles, ik zorg ervoor dat alles klopt.
Zo kun jij met een gerust hart genieten van mijn handgemaakte producten, of het nu gaat om een geurige kaars, een fijne zeep of een praktisch zeepschaaltje.
Hulp nodig?
Hoewel ik me nu volledig richt op mijn eigen producten, weet ik dat het lastig kan zijn om aan alle regels te voldoen en te zorgen voor de veiligheid van je handgemaakte cosmetica. Daarom verwijs ik je graag door naar betrouwbare adviesbureaus en specialisten die je kunnen helpen met bijvoorbeeld CPSR-rapporten, CLP-etikettering of GPSR-controles.
Links en bronnen: