Mensen kijken altijd een beetje verbaasd wanneer ze een verpakking met waxmelts oppakken tijdens een markt. Wat is dit? Denken ze, en wat moet ik er mee? Wanneer ik uitleg dat waxmelts geurblokjes voor op de oliebrander zijn slaat de blik van verwarring om naar een blik van herkenning. Geurblokjes! Ja, daar kan ik me wel wat bij voorstellen. Een waxmelt, of geurblokje, leg je op je oliebrander, ook wel geurbrander genoemd. Onder de oliebrander steek je een waxinelichtje aan. Door de hitte van het waxinelichtje gaat de waxmelt smelten en laat haar heerlijke geur vrij. Een waxmelt is ook te gebruiken op een electrische wax warmer.
Hoe gebruik je waxmelts?
Het is niet moeilijk om een waxmelt te gebruiken. Misschien is het wel het moeilijkst om je favoriete geur voor het moment te kiezen. Wanneer je eenmaal besloten hebt welke geur je wilt branden, druk je één blokje uit de verpakking. Je legt de waxmelt op je oliebrander. Onder de oliebrander zet je een waxinelichtje welke je aansteekt. Door de hitte van het vlammetje gaat de waxmelt smelten en laat deze haar heerlijke geur vrij. Voeg vooral GEEN water of geurolie toe!
Veiligheid:
- Zet de oliebrander met waxmelt niet in een te kleine ruimte en zorg voor voldoende ventilatie.
- Laat de oliebrander niet onbeheerd achter terwijl deze nog brandt.
- Zorg er voor dat huisdieren en kinderen niet bij de oliebrander kunnen komen.
- Zet de oliebrander niet in de buurt van brandbare materialen.
- Voeg geen water of geurolie toe.
Hoe lang kun je een waxmelt gebruiken?
De plantaardige waxmelts van Forest Fragrances wegen ongeveer 6 gram en gaan ongeveer 5 uur mee. Zo kun je elke avond een andere geur branden, super handig! In een verpakking zitten 6 waxmelts. Doordat je de verpakking af kunt sluiten zal de geur niet vervliegen. Hoe lang je een geur ruikt is afhankelijk van je oliebrander, de ruimte en je eigen neus. Bij een oliebrander moet je er op letten hoe dicht de vlam van het waxinelichtje op het schaaltje met de waxmelt staat. Hoe dichterbij deze vlam is, hoe heter de wax wordt waardoor de geur sneller verdampt. In een grote ruimte duurt het langer voordat de geur zich door de ruimte heeft verspreidt. Ook kan je neus wennen aan een geur waardoor je deze minder goed ruikt.
Wist je dat je er voor kunt kiezen om het waxinelichtje na een uurtje uit te blazen? Zeker in kleinere ruimtes is dit handig omdat de geur van de waxmelt nog wel even blijft hangen. Zo kun je meerdere keren genieten van hetzelfde blokje.
Hoe verwijder je waxmelts uit de brander?
Ruik je de waxmelt niet meer of wil je graag een andere geur gebruiken? Dan zijn er verschillende manieren waarop je de wax uit de oliebrander kunt verwijderen:
Vloeibare of zachte waxmelts verwijderen:
Dit is mijn favoriete manier omdat het het snelst gaat. Wanneer de waxmelt nog vloeibaar is pak je een stuk keukenrol. Maak hier een lekkere prop van en druk deze zachtjes in de vloeibare wax. De keukenrol zal de vloeibare wax opzuigen. De wax kan nog heet zijn, dus pas op! Is de waxmelt al een beetje aan het stollen? Dan kun je met een stuk keukenpapier de wax uit het schaaltje vegen. Omdat de waxmelt biologisch afbreekbaar is kun je het doekje met was zo weggooien zonder je schuldig te voelen.
Harde waxmelts verwijderen:
Is de waxmelt al volledig hard geworden? Dan kun je deze uit het schoteltje verwijderen door er een beetje druk op te geven. Vaak schiet de waxmelt dan vanzelf los. Lukt dit niet? Steek dan nog even een waxinelichtje aan zodat de was weer een beetje zacht wordt. Je kunt dan met een stukje keukenrol de waxmelt verwijderen zoals hierboven beschreven.
Hoe verwijder je waxmelts van de tafel of de vloer?
Heb je per ongeluk wat vloeibare was geknoeid en ligt dit nu op de tafel of op de grond? Het overkomt mij regelmatig. Wat je vooral niet moet doen is de was opvegen, want dan smeer je het alleen maar uit. Laat de was hard worden vaak kun je de was zo losduwen met je vinger. Lukt dit niet? Gebruik dan je nagels of een pasje zodat je het oppervlak niet beschadigd. Eventuele vlekken verwijder je makkelijk met heet water.
Zijn waxmelts slecht voor het milieu?
De waxmelts van Forest Fragrances zijn plantaardig en gemaakt van koolzaadwas en kokoswas. Deze mix is biologisch afbreekbaar. Onze waxmelts zijn vrij van parafinne. Paraffine wordt gemaakt van aardolie en bruinkoolteer en wordt veel gebruikt in waxmelts en geurkaarsen. Parafinne geeft een weeïge, chemische lucht en kan hoofdpijn geven. Zelf had ik hier altijd veel last van. Met plantaardige waxmelts gemaakt van koolzaadwas en kokoswas is dit gelukkig verleden tijd. Plantaardige waxmelts zijn dus niet alleen beter voor het milieu, maar ook beter voor jou!
Zijn waxmelts vegan?
Onze waxmelts en kaarsen zijn plantaardig, dus vegan! We werken met koolzaadwas en kokoswas en maken geen gebruik van kleurstoffen. De geurolie is tevens vegan. We werken graag met natuurlijke grondstoffen en met materiaal dat makkelijk de recyclen of te hergebruiken is. Hierdoor zitten onze waxmelts in een verpakking van hergebruikt PET plastic. Onze kaarsen zitten in een glazen potje.