Geplaatst op

9 recepten voor een natuurlijke kruidenspoeling voor je haar

Ik gebruik al jaren een natuurlijke haarzeep om mijn haren mee te wassen. Mijn haren moesten hier even aan wennen maar nu is mijn bos haar voller en gezonder dan ooit te voren. Om alle zeepresten uit mijn haar te spoelen en om mijn haar beter doorkambaar te maken gebruik ik een natuurlijke kruidenspoeling op basis van appelazijn. In deze blog geef ik je 9x een do it yourself recept voor een natuurlijke kruidenspoeling.

Ik leg je eerst uit wat je nodig hebt en hoe je de kruidenspoeling maakt. Vervolgens geef ik je 9 recepten om zelf een natuurlijke kruidenspoeling voor je haar te maken.

forest fragrances - blog - haarverzorging - natuurlijke kruidenspoeling - appelazijn forest fragrances - blog - haarverzorging - natuurlijke kruidenspoeling

Wat heb je nodig?

2 cups appelazijn*
1 cup kruiden naar keuze

* Ben je allergisch voor appelazijn? Maak je kruidenspoeling dan met citroensap

forest fragrances - blog - 9 recepten voor een natuurlijke kruidenspoeling voor je haar

Hoe maak je een natuurlijke kruidenspoeling?

 1. Doe 1 cup kruiden in een glazen pot of fles
 2. Giet hier 2 cups appelazijn over
 3. Sluit de pot af met een deksel en plaats deze twee weken in de koelkast of een andere donkere, koele plek. Zo krijgt de mix de tijd om goed te trekken. Schud de pot of fles zo nu en dan zodat de kruiden en appelazijn goed kunnen mengen.
 4. Zeef het appelazijn kruidenmengel zodat de kruiden achterblijven in de zeef en je enkel de met kruiden doortrokken appelazijn overhoudt.
 5. De doortrokken appelazijn (zonder water) blijft ongeveer zes maanden tot een jaar goed wanneer je deze goed bewaard op een koele en droge plek.
 6. Tip – Geen zin om twee weken te wachten? Dan kun je het infusie proces versnellen door de appelazijn langzaam te verhitten voordat je deze over de kruiden giet. Vervolgens laat je dit mengsel een paar dagen trekken.
 7. Klaar om je haar een natuurlijke kruidenspoeling te geven? Verdun 1 tot 2 eetlepels kruidenspoeling met 1 cup warm water. Was je haren met een natuurlijke haarzeep en spoel het schuim uit met gewoon kraanwater. Spoel vervolgens je haar met de kruidenspoeling. Je kunt er voor kiezen je haar vervolgens weer te spoelen met gewoon kraanwater. Wil je je haar wat extra voedende voordelen van de kruidenspoeling geven? Spoel de kruidenspoeling dan niet uit maar laat deze in je haar zitten. Droog je haar vervolgens met een handdoek. De geur van de appelazijn verdwijnt wanneer je haar droog is.

forest fragrances - blog - natuurlijke kruidenspoeling - koelkastforest fragrances - blog - natuurlijke kruidenspoeling met appelazijn

9 recepten voor een natuurlijke kruidenspoeling

Ik heb enkele kruiden blends samengesteld voor verschillende haartypes. Van elk kruid gebruik je ongeveer evenveel. Het totaal aan kruiden moet uitkomen op ongeveer 1 cup.

 1. Ontklitten:: heemstwortel, klitwortel, lijnzaad, hibiscus, basilicum, rozemarijn
 2. Veerkracht:: heermoes, haverstro, rozemarijn, peterselie, paardebloem, brandnetel, rozenblaadjes
 3. Anti-Roos: klitwortel, rozemarijn, tijm, brandnetel, kamille, groene thee, lavendel, pepermunt
 4. Stimulans: basilicum, fenegriek, brandnetel, rozemarijn, paardestaart, pepermunt, lavendel, hop
 5. Vet haar: duizendblad, toverhazelaar, citroenschil, rozemarijn, citroenbalsem, paardestaart, lavendel
 6. Droog haar: heemst, koningskaars, vlierbloesem, lavendel, brandnetel, goudsbloem, salie
 7. Blond haar: kamille, haverstro, citroenschil, rabarberwortel, koningskaars
 8. Rood haar: hibiscus, rozenblaadjes, rozenbottel, rode klaver, kaneel, goudsbloem, zwarte thee
 9. Donker haar: salie, rozemarijn, zwarte walnootschillen, zwarte thee, kruidnagel, brandnetel

Alsjeblieft! Nu kun je lekker zelf aan de slag en je haren verwennen met een natuurlijke kruidenspoeling. Heb je toch nog wat hulp nodig met het doorkambaar maken van je haar? Probeer dan eens onze solid conditioners! Kwam je op deze blog terecht omdat je haar maar niet kan wennen aan een haarzeep? Lees dan onze blog over het verschil tussen haarzeep en solid shampoo en probeer eens of je haren beter reageren op een solid shampoo.

Anita